Benodigdheden
Wat heb je allemaal nodig om een beetje fatsoenlijk Resin te kunnen printen. Nou, je hebt toch wel
aardig wat spullen nodig kan ik je vertellen. Ik gebruik zelf het volgende,
- Resin
- Isopropanol ( 99% alcohol voor schoonmaken )
- Glassex
- WD 40
- Plamuurmes van staal en plastic, dit wordt in de regel meegeleverd
- Handschoenen, dat is echt noodzakelijk
- Een curing station of iets wat er mee door kan ( zonlicht is ook goed )
- Tangetje voor het verwijderen van de supports
- Een hoop papier en/of doeken voor droogdeppen en schoonmaken van de print
- Trechter met filter om Resin terug te gieten in de fles
Maar is printen met Resin nu beter/makkelijker?
Het grote verschil is naar mijn mening dat je van een Resin print veel meer rommel hebt. Om alles netjes schoon te maken ben je naderhand toch wel een minuut of 25 bezig. En het materiaal is een stuk agressiever. Het ruikt veel sterker en het is ook niet geschikt om in aanraking met de huid te komen wanneer het niet gecured is.
Een ander nadeel is in de regel toch wel een kleiner printbed maar daar valt nog mee te leven. Je hebt een andere opbouw van de supports wat even een kwestie van wennen is. Uiteindelijk heb ik hier toch voor gekozen vanwege de absurd goede kwaliteit van de prints die er uitkomen. Met FDM printen ben je uiteindelijk toch veel langer bezig om een print helemaal mooi vlak te krijgen. Uiteindelijk print je toch voor een mooi resultaat.
Qua kosten denk ik wel dat je met Resin printen wat duurder uit bent. Ik schat iets van een marge van maal 1.3 ten opzichte van FDM printen. Binnenkort volgen hier wat afbeeldingen van mijn eerste prints.
Links zie je prints die vers van de pers zijn. Die hebben nog wat aandacht en liefde nodig. Het belangrijkste is om de plekjes weg te werken van de supports. Daarna gaan ze de grondverf in en dan kan het feest beginnen.
De octopus die heeft het meeste werk nodig. Eerst alles even goed passend maken en nog wat oneffenheden wegwerken waardoor alles er weer strak uit ziet. Ik heb ook nog wat oude projecten liggen die nog af moeten. Voorlopig eerst maar even niks printen en eerst maar eens aan de slag met de airbrush. Of toch nog maar even die Tie Fighter afmaken!?
To do lijst
Slipknot Jim Root mask
Huiil van The Mandalorian
Kraken
Squidgame mask
Teenage Mutant Ninja Turtle
Bust Batman
Velociraptor
Thor hammer Mjölnir
Wanneer je net begint met het printen met een Resin printer dan zijn er wel wat
zaken waar je op moet letten.
De eerste laag
Met een FDM printer wil je de eerste laag zo vast mogelijk op de printplaat hebben. Dit om een goed eindresultaat te bereiken. Met een Resin printer moet je dat juist niet doen. De reden hiervoor is dat de hars nog niet volledig uitgehard is en nog kwetsbaar is. Wanneer je dus het model loswrikt van het platform dan is de kans groot dat je het model beschadigd en dat je weer opnieuw kan beginnen.
Slicer
Zelf gebruik ik de gratis versie van Chitubox. Deze bevalt me prima. Ik positioneer eerst het model naar wens en dan kies ik voor autosupport en dat loop ik dan nog handmatig even na. Ik gebruik altijd de medium supports. Die laten een puntje achter maar geen gat bij het verwijderen. Omdat je in de regel nooit een model vlak op de printplaat plaatst kan je beter wat meer supports dan te weinig aanbrengen. In de regel gebruik je die toch voor het onderkant van het model.
Gaatje in de print
Met Chitubox kan je een gat maken in de print. Het stukje wat door de Slicer er uitgehaald wordt kan je ook uitprinten en later weer terugzetten. Chitubox zit het uitgeknipte deel automatisch op het printbed. Deze optie is aanwezig zodat je de overtollige vloeibare hars die nog in de print zit er uit kan laten lopen. Niks is vervelender dan dat overtollige hars er uit loopt tijdens het curen en dat het vast aan de print gaat zitten.
Uithollen
Chitubox biedt ook de mogelijkheid om een model uit te hollen waardoor je veel minder resin nodig hebt om het model te kunnen printen. Dit is geen vereiste maar hier kan je optioneel voor kiezen mocht je daar gebruik van willen maken.
Belichtingstijd
Afhankelijk van de Resin die je gebruikt kan je de belichtingstijd voor het uitharden instellen in Chitubox. Na de eerste paar lagen is dat standaard 1.5 seconden. Het hielp bij mij al om die een stapje hoger te zetten naar 1.6 seconden. Dit zorgde voor betere resultaten. Als het goed is heeft de aanbieder van de Resin hier een tabel voor beschikbaar op hun website die je kan raadplegen.
Reiniging
Wanneer je een print klaar hebt gebruik dan een ondergrond die je afdekt met kranten of iets. Het is namelijk vieze rotzooi en voordat je het weet zit alles er mee onder. Bij mij kom ik het overal in huis tegen. Het plakt overal op en het laat zich niet zo maar verwijderen. Koop goedkope weggooi handschoenen en gebruik die tijdens het schoonmaken. Leg van tevoren alles klaar wat je nodig hebt zodat je niet met vieze handschoenen nog overal aan moet zitten.